Üzemanyagkút

ÜzemanyagkútSokan ha meghalják ezt a kifejezést üzemanyagkút kizárólag azokra, az olajtársaságok által üzemeltetett, benzinkutakra gondolnak amelyekkel nap mint nap találkozunk.

Pedig ez nem így van az üzemanyagkút – attól függően milyen célra alkalmazzák – több fajta is lehet. Az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) hivatalosan leírása alapján mi is megpróbáljuk az alábbi fogalmak alapján különbözteti meg az üzemanyagkutakat.

Közforgalmú üzemanyagtöltő állomás / üzemanyagkút

A közforgalmú üzemanyagtöltő állomás / üzemanyagkút olyan kereskedelmi célú létesítmény, amely a járműveket, munkagépeket folyékony üzemanyaggal látja el és egyéb szolgáltatásokat is nyújthat. A töltőállomáson hordozható edényekbe (antisztatikus vagy fém kannába, hordóba, stb.) is kiszolgálható folyékony üzemanyag.

A töltőállomás magába foglalja:

  • a feltöltésre érkezett gépjárművek fel- és elvonulására való közlekedési utakat, beleértve a felálló és parkolóhelyeket is;
  • a töltőállomás ellátására használatos közúti tartálykocsik közlekedési útjait és lefejtő helyeit;
  • a kezelőépületet, előtetőket;
  • a föld alatti és a föld feletti tartályokat;
  • a töltőállásokat a kútoszlopokkal és csővezetékeikkel, és
  • az egyéb szolgáltatások (üzlet, gépjárműmosó, kültéri szervizberendezések, pébégáz-cseretelep stb.), valamint közműkapcsolódások területét.

Üzemi töltőállomás / üzemanyagkút

A gépjárműveket és munkagépeket üzemben tartó, saját gépeinek ellátására létrehozott töltőállomás / üzemanyagkút, amely kizárólag ezek üzem- és kenőanyag ellátására használatos, és amelyet közúti forgalomtól hozzá nem férhető helyen (üzem vagy építkezés zárt területén, stb.) telepítettek.

Különleges üzemanyagtöltő állomások / üzemanyagkút

  • Konténerkút: Szállítható kivitelű, közös acél alapkeretre épített, az üzemanyag tűzveszélyességi besorolásától függő legfeljebb 30000 liter űrtartalmú tartályt, szivattyút és kimérő szerkezetet magába foglaló, üzemanyag tárolására és kiszolgálására szolgáló, gyártási engedéllyel rendelkező, zárható konténerben kialakított berendezés.
  • Vízi üzemanyagtöltő állomás / üzemanyagkút: A vízi járműveket üzemanyaggal ellátó állomás, amelynek műszaki kialakítása megfelel a konténerkút követelményeinek.
  • Vasúti és/vagy légiforgalmi üzemanyagtöltő állomás / üzemanyagkút: A vasúti és/vagy légi járműveket üzemanyaggal ellátó állomás, amelynek kialakítása értelemszerűen lehet üzemi, vagy konténerkút kialakítású állomás.

Önkiszolgáló töltőállomás/üzemanyagkút

Olyan közforgalmú illetőleg üzemi töltőállomás / üzemanyagkút, ahol időszakosan a kezelőszemélyzet állandó jelleggel nem tartózkodik a töltőállomáson / üzemanyagkúton és a felhasználók önmagukat szolgálják ki üzemanyaggal.