Üzemanyag tartályok, üzemanyag tartály

Üzemanyag tartályok, üzemanyag tartályHa ön üzemanyag tárolására keres megoldást sok szempontot kell figyelembe vennie. Az első és talán legfontosabb az üzemanyag tartályok tekintetében, hogy milyen tűzveszélyességi osztályba tartozó anyagot fog tárolni benne. Az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) szerint öt tűzveszélyességi osztályt különböztetünk meg:

• A- Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes. Azaz anyag, amelynek heves égése, robbanása indító gyújtásra bármely halmazállapotban bekövetkezhet.
• B- Tűz- és robbanásveszélyes. Az a por, amely a levegővel robbanásveszélyes keveréket alkot.
• C- Tűzveszélyes. Az a folyékony anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete legfeljebb 300 Co.
• D- Mérsékelten tűzveszélyes. Az a  szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete 300 C°-nál.
• E- Nem tűzveszélyes. Nem éghető anyag.

Mivel általában az üzemanyagok folyékony halmazállapotúak ezért az A és C tűzveszélyességi osztályba tartozó anyagok számára keresnek a legtöbben üzemanyag tartályokat.

Az „A” vagy I. osztályba tatoznak többek között a 95, 98 benzin, a benzin bio változata az E85 bioetanol,  a repülőbenzin, ami az általánosan elterjedt hajtóanyaga a dugattyús-motoros légcsavaros repülőgépeknek, és a JET A1(kerozin) a gázturbinás repülőgépek üzemanyaga.

A „C” vagy III. osztályba tartozik a gázolaj, ami a kompresszió gyújtású Diesel motorok hajtóanyaga, a bunker gázolaj a hajózás korszerű üzemanyaga, az ipari és kommunális olajtüzelésű berendezések számára a Tüzelőolaj, és az ipari környezetben használatos könnyű és extra könnyű fűtőolaj.

Üzemanyag tartályok, üzemanyag tartály

Attól függően milyen tűzveszélyességi osztályba tartozó üzemanyagot szerete tárolni és azt milyen célra használjuk, az üzemanyag tartályok anyagminőségét, kivitelét, műszaki felszereltségét, biztonsági berendezéseit az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) írja elő.

Ezeknek az anyagoknak a tárolására alkalmas üzemanyag tartályokat, üzemanyag ellátó berendezéseket kialakításukat tekintve két féle kivitelt különböztetünk meg földalatti és föld feletti, funkciójukat tekintve üzemi és közforgalmú.

A közforgalmú és üzemi töltőállomáson I-II. tűzveszélyességi fokozatú  éghető folyadék tárolható:

• Föld alatti vagy földtakaróval borított - a vonatkozó előírásokat kielégítő, acél vagy műanyag - duplafalú, egyterű vagy rekeszekre osztott, fekvőhengeres tartályban;
• Föld feletti konténerkútban, legfeljebb 10.000 liter mennyiségben.

A közforgalmú és üzemi töltőállomáson legfeljebb III. tűzveszélyességi fokozatú éghető folyadék tárolható:
• Föld alatti vagy földtakaróval borított a vonatkozó előírásokat kielégítő acél vagy műanyag - duplafalú, egyterű vagy rekeszekre osztott, fekvőhengeres tartályban.
• Föld feletti konténerkútban, legfeljebb 30000 liter mennyiségben.

Töltőállomás bővítése, átépítése, javítása, szabványosítása idején – legfeljebb 6 hónapig – az illetékes (engedélyező) hatóság engedélye alapján tárolható föld feletti, vagy konténeres kútban:

• I-II. tűzveszélyességi fokozatú éghető folyadékból legfeljebb 10.000 liter, legfeljebb III. tűzveszélyességi fokozatú éghető folyadékból legfeljebb 2×30.000 liter:

Üzemi töltőállomáson az üzemanyag föld feletti tartályban is tárolható duplafalú tartályban, a konténerkutakra vonatkozó mennyiségben. A föld feletti üzemanyag tartályok mindkét oldalán, szembetűnő módon a tűzveszélyre, a nyílt láng és a dohányzás tilalmára figyelmeztető táblát és piktogramot kell elhelyezni.

A föld alatti üzemanyag tartályok a töltőállomás útteste alatt is elhelyezhetők, ha a felette közlekedő járművek a vonatkozó előírások szerint a terhelésétől védettek.

A föld feletti üzemanyag tartályokat az alapozásukhoz szilárdan le kell erősíteni. Az üzemanyag tartályok a gépkocsi ütközése vagy egyéb külső károsodás ellen kellően védve legyenek (beton- vagy acélbakok, stb.).

Az üzemanyag tartályok típusának kiválasztásakor valamint az alapozásuk megtervezésénél, kivitelezésénél a vonatkozó környezetvédelmi előírásokat is figyelembe kell venni.

Amennyiben szeretne még többet tudni az üzemanyagok megfelelő tárolásáról és az üzemanyag tartályokról keresse szakértő kollégáinkat.