Konténer kút - a hordozható benzinkút

Konténer kút - a hordozható benzinkútA konténer kút tulajdonképpen egy hordozható benzinkút. A konténer kút tartalmazza mindazt, ami egy benzinkúthoz tartozik:

- üzemanyag tartály
- üzemanyag szivattyú
- kimérő szerkezet
- biztonsági berendezések

A konténer kút üzemi és közforgalmú célra egyaránt alkalmazható és az elavult üzemanyag tároló berendezések kiváltására is tökéletesen alkalmas.

A konténer kút az elmúlt 10-15 évben kezdett elterjedni Magyarországon. Hosszú élettartamuk miatt (25-30 év) értéküket jól tartják, kevés eladó használt berendezés van. Mivel a konténer kút egy komplett gépnek, berendezésnek minősül ezért lízing cégek által különböző finanszírozási lehetőségek közül választhat az ügyfél.

A konténer kút több szempontból előnyös választás. Nem véletlen, hogy ez az egyik legelterjedtebb üzemanyag tárolására és kiszolgálására alkalmas berendezés.

A konténer kút legnagyobb előnye a mobilitás. Amennyiben például Ön megváltoztatja cége telephelyét, vagy átépítteti azt, a konténer kút könnyen áttelepíthető. Ha az Ön cégének munkaterülete időszakonként változik, a konténer kút leegyszerűsíti a gépek és járművek üzemanyag ellátását.

A konténer kút másik előnye az időtállóság. Mivel a konténer kút minden egysége egy zárt térben van elhelyezve, nem érik külső környezeti hatások. Így a berendezés nem korrodálódik úgy, mint egy földalatti rendszer, vagy egy föld feletti szabadon álló üzemanyag ellátó eszköz.
A konténer kút további előnye a nagyfokú biztonság. A konténer kút átláthatósága miatt, az esetleges meghibásodásokat időben észre lehet venni, hozzáférhetősége miatt pedig ezeket könnyen és gyorsan lehet javítani, hogy az üzemszerű működést ne akadályozza. Ezáltal a konténer kút karbantartása, és üzemeltetése is költséghatékonyabb, mint más berendezéseké.

Konténer kút - a hordozható benzinkút

A konténer kúthoz használt üzemanyag tartály a tűzveszélyességi besorolásától függően legfeljebb 30000 liter lehet.

A magyarországi jogszabályok gázolaj föld feletti tárolását lehetővé teszik konténer kútban de az egy tároló egységben elhelyezhető mennyiség 30000 liter. Ilyen berendezésből egy helyrajzi számon egymás mellet 3 helyezhető el. Ebben az esetben mindegyiket el kell látni önálló kimérő egységgel. Lehetőség van arra is, hogy egy 30000 liter űrtartalmú gázolaj tárolására alkalmas konténer kút mellé, minimum 15m-es védőtávolságra, maximum 100.000 liter űrmértékben, gépészeti csővezetékkel összekötve, tároló tartály elhelyezésére.

Benzin, repülő benzin, E85, Jat A1 esetében csak és kizárólag 10000 liter a megengedett.