Gázolaj tartály, mobil gázolajkút

Gázolaj tartály, gázolaj tartályokA gázolaj a legelterjedtebb üzemanyag, amelyet a szárazföldi és vízi közlekedésben egyaránt alkalmaznak, ezáltal a gázolaj tartály a leggyakrabban előforduló üzemanyag tároló szerkezet. A gázolaj tartály kivitelét tekintve lehet szimpla és duplafalú.

Szimpla falú gázolaj tartály, mobil gázolajkút

A szimpla falú gázolaj tartály egyrétegű, acéllemezből készült palástú és fenekű, megfelelő terhelési viszonyokra méretezett, „önhordó” szerkezetű tartály.

Ennél a kivitelnél előírás, hogy a tartály kapacitásának 100%-át befogadni képes kármentő teret kell kialakítani. Jellemzően csak föld feletti tárolást tesz lehetővé.

Dupla falú gázolaj tartály

A dupla falú gázolaj tartály olyan szimpla falú tartály, amely részben vagy egészen folyadéktömör külső acélköpennyel van körülvéve. A duplafalusítás elérhető oly módon is, hogy a szimplafalú tartály belsejébe egy olyan fém vagy kompozit anyagú bélést helyezünk el, amelynél biztosított a két palást közötti tér tömörségének ellenőrizhetősége. Föld alatti és föld feletti gázolaj tárolásra is alkalmazható. Föld feletti kivitel esetében a gázolaj tartályt, tartálynyereg alátámasztással kell ellátni, ez a tartályok alátámasztására való elem, amely a tartálypalást számára, az átfogási szög mentén, egyenletes felfekvést biztosít. Készülhet acélszerkezetből vagy vasbetonból. Az alátámasztások helyén, a tartálypalásthoz folyamatosan hegesztve párnalemezeket kell elhelyezni. A lemezek legalább a tartálypalástéval azonos vastagságúaknak kell lenniük.


Gázolaj tartály, gázolaj tartályok

Mindkét kivitelű gázolaj tartály létezik osztott terű kivitelben, ami olyan szimpla vagy dupla falú gázolaj tartály, amelyek a tárolótere közbenső fenekekkel, egymástól folyadéktömören elválasztott rekeszekre van osztva.

A gázolaj tartályt emelőfüllel (fülekkel) kell ellátni. Az emelőfüleket a tartálypalásthoz (szükség esetén párnalemezhez) folyamatos varrattal kell hegeszteni. Az emelőfüleket úgy kell méretezni, hogy azok a gázolaj tartály üres tömegét a ráépített tartozékokkal és bevonatrendszerrel együtt szállítás és beemelés állapotában elbírják. Az emelőfüleket a gázolaj tartályon úgy kell elhelyezni, hogy emeléskor a kötélágakban egyforma erő ébredjen és a kötélágak a tartályon evő csonkokat, szerelvényeket ne sérthessék meg.

A gázolaj tartály gyártásához felhasználható szerkezeti anyagoknak meg kell felelniük a tárolt közeg által támasztott kémiai, fizikai és korróziós követelményeknek.

A szimpla és dupla falú gázolaj tartály szerelvényei megegyeznek, azzal a különbséggel, hogy a dupla falú kivitelt el kell látni szivárgás ellenőrző berendezéssel. A gázolaj tartályon kötelezően elhelyezett szerelvények az alábbiak:

• dóm (búvónyílás),
• töltőcső,
• szívócső,
• földeléscsatlakozás és villámvédelem,
• emelőfül(ek),
• légzőcső és légzőszerelvények,
• túltöltést jelző vagy gátló szerkezet,
• mérőcső és/vagy szintmérő,
• fenék ürítő csatlakozás.