Tartályvizsgálat

Tudja, hogy a különböző üzemanyagok tárolására, szállítására, és kiszolgálására alkalmas berendezések esetében jogszabályok és rendeletek különböző tartályvizsgálatokat írnak elő?

Milyen jogszabályokat érdemes a tartályvizsgálat témakörében ismerni? Például:

A 28/2011 (IX.6.) OTSZ rendelet szerint az üzemanyagtartályok kötelező vizsgálatai:

  • ötévente: szemrevételezés és nyomáspróba
  • tízévente: tisztítás, szemrevételezés, nyomáspróba, falvastagság mérés és szerkezeti vizsgálat.

A tartályvizsgálat célja megtudni, hogy a veszélyes folyadéktároló tartály, milyen műszaki állapotban van, alkalmas-e további öt illetve tíz évig üzemanyag tárolására és kiszolgálására, vagy esetleg javításra, cserére szorul. A tartály vizsgálatot csak és kizárólag tartályvizsgáló végezheti. Az általunk elkészített vizsgálati eredményeket, dokumentációt az üzemeltetőknek az illetékes Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósághoz le kell leadni.

Nem megfelelő vagy el nem végzett felmérés esetén nem rögzített szivárgás előfordulhat. A szivárgás esetén komoly anyagi kárral lehet számolni az üzemeltetőnek, nem beszélve a környezeti károkról és azok helyreállításáról, ami több 10 millió forintot is elérhet. A vizsgálatok során képet kaphatunk a tartály aktuális állapotáról.

A tartályvizsgálatot a jogszabály által előírt időszakonként kötelezően kell az üzemeltetőnek elvégeztetni szakcéggel. El nem készített vizsgálat és be nem küldött vizsgálati jegyzőkönyv esetén a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság a tartály üzemét a vizsgálat elvégzéséig felfüggesztheti és jelentős pénzbírságot is kiszabhat.

A tartályvizsgálatra vonatkozó rendeletek vonatkozó szövegrészeit PDF formátumban letöltheti innen.